Studio Moste

Dom Mojmir




DESCRIPTION

This is our first project – our home in a house named Dom Mojmir in Moste, Ljubljana. We renovated an abandoned apartment in the house during our architectural studies in 2011. The following text is an excerpt from the Hiše #69 magazine, where it was originally published:

We preserved the original floor plan. The living room was first connected to the bedroom, which we turned into a studio. This way we got one bigger space on southern side of building, where we spend most of our time. On west side there is a bedroom (utility before) and kitchen, all rooms are connected with the hall which is big enough to then house a small sewing studio.

We painted all the walls with light gray paint, which softens the shadows and gains different hues during the day. We sanded the old flooring and refreshed it with a few coats of linseed oil that the beauty of old wood grain came out. In the kitchen, the flooring was too damaged to make it work. So we made a new one out of pineboard leftovers. We also sanded old paint from all window frames and painted them with the same shade of gray. And the basis of the flat was complete.

The choice of furniture was clear to us from the very beginning. Old furniture goes well with the essence of such places and was made to last: built out of solid wood and not glued-up byproducts, designed by craftsmen so the shapes are based on tradition and function, and not attractive forms. We were given some pieces, others we found, renovated and gave them a new purpose. We also made some elements ourselves: the kitchen tabletop from pine wood, sliding doors from old beech pieces, the sewing table from old larch boards with a metal frame, studio tables from Enzo Mari plans and whole construction for bedroom from scaffolding pieces, covered with wooden plates.

All color photographs were shot by Andrej Korenč.

OPIS

To je najin prvi projekt, prenova praznega stanovanja v hiši z imenom Dom Mojmir v ljubljanskih Mostah. Projekt sva izvedla med študijem arhitekture v letu 2011. Naslednji tekst je povzetek članka iz revije Hiše #69, kjer je bil prvotno objavljen:

Prvotno tlorisno zasnovo sva večinoma ohranila. Dnevni prostor je bil sprva povezan s spalnico, ki sva jo spremenila v delovno sobo. Tako sva na južni strani s pogledom na vrt dobila povezan prostor, v katerem preživiva večino dneva. Na zahodni steni sta spalnica (prej kabinet) in kuhinja, vsi prostori pa so povezani s široko vežo, kamor sva takrat umestila kotiček za šivanje.

Notranje stene sva prebarvala s svetlo sivo barvo, ki zmehča sence in prevzame odtenke elementov ob njej. Star hrastov parket sva zbrusila in ga premazala z lanenim oljem, s tem sva pridobila poudarjeno strukturo lesa in lepo rdečkasto barvo brez leska. Edino v kuhinji je bil tako dotrajan, da prenova ni bila mogoča. Naredila sva nov tlak iz ostankov smrekovih opažnih plošč, ki nastanejo v proizvodnji. Vsa okna sva zbrusila in prebarvala z vodnim lakom v istem odtenku kot stene. Tako je bil osnovni kalup prostorov končan.

Izbira pohištva nama je bila že od vsega začetka jasna. Staro pohištvo se sklada z duhom takšnega prostora, poleg tega pa je narejeno po starih načelih: izdelano je iz masivnega lesa in ne zlepljenih lesnih ostankov, naredili so ga mizarski mojstri in zato njihova oblika ne temelji le na atraktivnih formah, temveč na tradiciji. Poleg tega pa je bil en kos narejen za več generacij, zato je nakup veljal kot dobra naložba. Večino kosov sva našla ali so nama bili podarjeni, midva pa sva jih prenovila in jim določila novo uporabnost. Nekaj elementov sva naredila tudi sama: kuhinjski pult iz borovega lesa in drsna vratca iz bukovih ostankov, šivalna miza iz starih macesnovih desk in kovinskim ogrodjem, delovni mizi po starih načrtih Enza Mari-ja ter celotna konstrukcija za spalnico iz cevi in objemk gradbenega odra, prekritih z lesenimi polnili.

Vse barvne fotografije je posnel Andrej Korenč.